Darts Regels 301 / 501

.:.  Darts Regels 501 of 301

.:.  501 (301/601/701) 
Darts regels; Het meest voorkomende, ‘standaard’ darts spel is 501, waarbij elke speler start met 501 punten. (dit kan ook worden gespeeld met andere aantallen om een potje korter (301) of langer (601/701) te laten duren. Deze punten waarmee het darten wordt gestart, moeten worden weggespeeld.

.:.  HET DARTSSPEL
Darten wordt gespeeld tussen twee personen, maar het kan ook worden gespeeld met meer personen of in teamverband. Elke speler heeft drie dartpijlen. Bij elke beurt gooit de speler drie pijlen in het bord, en door wat er gegooid wordt worden er punten gescoord. Deze worden van het aantal punten die over zijn afgetrokken. Dit gebeurt elke beurt.

.:.  DE PUNTVERDELING
Het bord is verdeel over een verschillende kleuren en vakken van verschillende formaten. Het aantal punten dat wordt afgetrokken wordt bepaald door welke vak(ken) worden geraakt. De getallen om het word geven aan hoeveel punten een vak(strook) waard is, deze getallen gaan van één tot en met twintig. Deze punten kunnen worden verveelvoudigd door in de smallere ringen te gooien. De buitenste dunne ring verdubbelt (de Dubbel) de punten, en de middelste dunne ring verdrievoudigd (de Triple) het aantal punten. De middelste stip (de Bullseye) is vijftig (50) punten waard, de smalle ring daaromheen (de Bull) is vijfentwintig (25) punten waard.

.:.  WINNEN
De eerste die op nul (0) uitkomt heeft gewonnen. Om op nul uit te komen moet er wel met een dubbel, of de Bullseye worden geëindigd. Het aantal dat wordt gegooid moet ook exact overeen komen met het aantal punten dat nog over is.Als er teveel wordt gegooid, dan is de beurt over en gaat het aantal gegooide punten van deze beurt niet van het totaal af, maar komt de speler weer terug bij het aantal punten van de vorige beurt.

.:.  SETS EN LEGS
Normaalgesproken wordt er niet slechts één potje gespeeld, maar wordt er gespeeld met sets en/of legs. Van tevoren wordt er afgesproken hoeveel sets en legs er gespeeld gaan worden om de winnaar van het darten te bepalen. Meestal speelt men drie legs in één set. Als er drie sets worden gewonnen heeft de speler één leg behaald. De winnaar is degene die als eerste het afgesproken aantal sets heeft gewonnen. Vaak wordt er afgesproken dat de winnaar is degene die als eerste een afgesproken aantal sets heeft gewonnen, of degene die het meeste sets binnen een afgesproken aantal sets heeft gewonnen. Dit wordt dan meestal ‘First to x (sets)’ of ‘Best of x (sets)’ genoemd.